De Herenboeren werkgroepen

Bij Herenboerderij Wenumseveld draait alles om samenwerking en gemeenschap. Onze werkgroepen vormen het kloppende hart van onze boerderij, elk met hun eigen specifieke focus en expertise.

Hier is een overzicht van onze werkgroepen:

Herenboeren Wenumseveld - Tuinbouw

Tuinbouw

De Tuinbouw is niet alleen het zaaien en oogsten, het is een veelzijdige taak.  Over wat we tot nu toe bereikt hebben kun je hier lezen.  

Het nieuwe seizoen begon in het najaar al, met het inventariseren van de wensen van de herenboeren voor de soorten en hoeveelheden groenten. De wensen zijn vertaald naar het teeltplan.

Inmiddels is de lente aangebroken en houden wij ons bezig met het organiseren van tuinbouwers voor het uitvoerende werk voor de tuin- en akkerbouw en voor de boomgaard.

Water, onmisbaar in de tuinbouw! Maar in de hete zomers is er soms echt een tekort. Om goed voorbereid te zijn op het ergste scenario, zijn nu al stappen ondernomen. Diepgaande kennis is verzameld, vergunningen zijn aangevraagd, aannemers geregeld voor het uitvoerende werk. En inmiddels is een drainagebuis in de grond gelegd, met een pomp kan dan bij ernstige droogte,  grondwater van drieënhalve meter diepte, over een lengte van 200 meter, omhooggehaald worden.

Verder zijn we met het waterschap Vallei & Veluwe in gesprek over het realiseren van waterbesparende maatregelen. Doel is om in de winter en het voorjaar meer water vast te houden, zodat we in de droge periode minder hoeven te sproeien.

Wat betreft de omgevingsinrichting hebben we overleg met diverse partijen naar aanleiding van de compensatiemaatregelen voor het zonnepark i.v.m. de leefomgeving voor de dassen.

Door monitoring laten we zien wat het concept van Herenboeren bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit en het verminderen van de effecten op de omgeving. Inmiddels is er een aantal activiteiten opgestart.

Om de akkers heen gebeurt ook van alles. We zijn bezig met de ‘groene’ inrichting van het terrein, aankleding om de akkers heen en ook de houtwallen zijn geplant.

Continuïteit en kwaliteit van de tuinbouwwerkzaamheden kan altijd beter, daar blijven we ons op richten, en komende tijd kunnen we ondersteunen bij het uitvoeren van het teeltplan.

Maandelijks worden er vogels geteld, er worden opnames gemaakt met een wildcamera, er is meetapparatuur geïnstalleerd voor het meten van temperatuur en bodemvocht en binnenkort wordt de flora geïnventariseerd.

Inmiddels hebben zich 25 enthousiaste boeren aangemeld om hier aan mee te helpen. Er is een sub-werkgroep dat de activiteiten coördineert en een plan uitwerkt voor het monitoren, verwerken en presenteren van de resultaten.

We laten deze activiteiten stap voor stap groeien. We gaan eerst monitoren wat we kunnen en waar we verstand van hebben. Wellicht kunnen we op termijn meer onderdelen monitoren zoals bijvoorbeeld vlinders. Hopelijk gaan we zo veel leren, veel ontdekken en wie weet verbanden zien tussen onze manier van boeren en de biodiversiteit in de omgeving.

Omgevingsinrichting, misschien een beetje verwarrend met de term biodiversiteit. Wel logisch want ze hebben een sterke relatie.  Hoe meer soorten ergens leven hoe meer dieren en planten op elkaar reageren. Ze dragen bij aan bestuiving, plaagbestrijding en niet te vergeten beleving. Waar richten we ons op? Op verschillende landschapselementen in combinatie met een grote variatie aan landbouwproducten. Misschien nog wat abstract maar we zetten in op houtsingels, hagen en kruidenlagen. De houtsingels zijn stroken met boomvormers die hoog worden (+ 20 meter hoog) aangevuld met een struiklaag die qua hoogte varieert van 1 tot 8 meter. Alles wat we planten is inheems.

De hagen bestaan voornamelijk uit meidoornstruiken. Deze worden dicht begroeid en bieden voedsel en schuilgelegenheid aan veel vogels en insecten. Doen we het goed dan kunnen we ze na een paar jaar omleggen zodat het ook als veekering kan gaan dienen.

Op het hier gepresenteerde kaartje zie je de diverse landschapselementen aangegeven.

Waar we eigenlijk best al trots op mogen zijn is de variatie in ons terrein. Bij de meeste weilanden in onze omgeving wordt maar 1 gewas verbouwd, bijvoorbeeld grasland of mais. Bij ons op 15 ha hebben we een unieke boomgaard, een tuinbouwdeel, grazers, een akkerbouwvak, kippen en varkens. Dat geeft al veel variatie.

Op dit moment is de werkgroep groot genoeg, maar kunnen we voor het uitvoeren van tuinbouwwerkzaamheden altijd extra hulp gebruiken.

Mail gerust naar wenumseveld@herenboeren.nl, en/of word, als Herenboer,  lid van de WhatsAppgroep Hulplijn.

Dierhouderij

Op onze boerderij werken we met aandacht voor de dieren. We werken natuurvolgend. Dat betekent dat we het natuurlijke gedrag van onze dieren zoveel mogelijk stimuleren. We zetten de dieren waar kan in voor het bewerken en bemesten van onze eigen grond. Daarmee zijn de dieren niet alleen belangrijk voor onze vleesproductie, maar ook voor het land. 

Onze dieren krijgen hun voedsel zo veel mogelijk van onze eigen boerderij. Het graan waar we pap van maken voor de dieren wordt gemalen door een plaatselijke molenaar, de rest van het graan wordt gebruikt voor het eigen stro. Dit stro wordt o.a. gebruikt voor de nesten van de dieren, maar ook bij bijvoorbeeld de aardbeien. Daarnaast worden de restanten van de uitgifte en doorgeschoten groentes aan onze varkens gevoerd. Voor de koeien hebben we kruidenrijke weides, wat tevens bijdraagt aan de biodiversiteit op de boerderij. Tot slot gebruiken we zo min mogelijk medicijnen en gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke middelen zoals wilgentakken, dat een natuurlijke paracetamol is, kamille en brandnetels.

Het dierhouderijteam bestaat uit zo’n 8 leden. Taken zijn onder andere: het verzorgen van de dieren, observeren van het gedrag, onderhoud van stal en weides, het houden van contact met de veearts en andere herenboerderijen én het bijwerken van de administratie. 

Taken van Dierhouderij zijn o.a, het verzorgen van de dieren. Observeren van het gedrag. Zorgen dat er voldoende voer is (op tijd malen van het graan door de molen). Onderhoud van stal en weides, o.a. maaien en uitmesten. 

Het leukste van actief zijn in deze werkgroep is uiteraard het contact met de dieren. Elke keer weer een verrassing wat de dag brengt.

Herenboeren Wenumseveld -Werkgroep inrichting terrein

Inrichting Terrein

(Het zo praktisch, veilig en overzichtelijk mogelijk inrichten van het erf. En alles wat daarbij komt kijken.)

Met zo’n 8 man gaan we bijna elke zaterdagochtend aan de slag voor verschillende klussen op de boerderij die de boeren, maar ook andere werkgroepen aan ons meegeven.

 

De afgelopen jaren hebben we elektra, water, paden en drainage aangelegd. Daarnaast hebben we het kantoor voor de boeren neergezet, een flexstal, tunnelkassen en een kapschuur gebouwd. In de kapschuur hebben we twee koelcellen neergezet. 

Veel kennis en kunde, uitzoekwerk en inzet zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk hergebruikt materiaal inzetten. Hergebruik is natuurlijk goed voor het klimaat, maar zeker ook voor de kosten. Maar ook de inzet op met name zaterdagochtend bespaart veel kosten, waardoor we meer zaken kunnen realiseren.

Mocht het dan toch nodig zijn om specialisten in te huren voor speciaal werk dan zal dit zo veel mogelijk worden uitgevoerd door een ondernemer uit de buurt.

Communicatie

Net zoals alles op onze boerderij, ontwikkelt en vernieuwt de werkgroep Communicatie zich continu. Het begon met 11 kartrekkers die tal van acties inzetten om aan zoveel mogelijk mensen te vertellen over hun prachtige initiatief. Heel Apeldoorn moest weten dat wij een boerderij wilden starten en dat iedereen zo een kans kreeg om mee te doen!

Met flyers, posters, WhatsAppberichten, een eigen website, lokale pers en veel social media, tijdens verjaardagen, bij sportclubs, bij de bakker, op LinkedIn, in het buurtblad, iedereen deed mee om geïnteresseerden te laten aansluiten bij de Herenboeren. Vanaf het moment dat de boerderij steeds meer concreet werd, opstond er behoefte aan interne communicatie om alle leden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van hun boerderij. Naast de andere middelen, hebben we een mooie Courant ontwikkeld om alles wat er speelt op en rond de boerderij te kunnen uitleggen. We zijn nu een stap verder met ons eigen Wenumseveld Forum! Voor en door de leden van onze Herenboerderij Wenumseveld. De verschillende werkgroepen en alle leden kunnen hier informatie met elkaar uitwisselen. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, recepten te plaatsen, vragen te stellen, veel te leren en op de hoogte te zijn en blijven van wat er leeft op de boerderij. Ook kun je er de Courant terugvinden. 

Herenboeren Wenumseveld - communicatie
Herenboeren Wenumseveld - werkgroep uitgifte

Uitgifte

Sinds de eerste uitgifte van eieren in augustus 2019 verzorgt de werkgroep Uitgifte iedere woensdagmiddag en zaterdagmorgen de uitgifte van eieren, groentes en aardappels. Helaas zijn wij door de regelmatig terugkerende vogelgriep noodgedwongen gestopt met het houden van kippen en worden er momenteel dus geen eieren meer uitgegeven.

Gelukkig hebben wij tegenwoordig wel een royaal pakket van groenten, aardappelen, uien en kruiden. In het begin van de week vindt er “groentenoverleg” plaats met onze boeren en wordt er bepaald wat er die week wordt uitgegeven. Via de bekende kanalen wordt aan alle leden kenbaar gemaakt wat er deze week wordt uitgegeven. Wij streven ernaar iedere week een uitgifte te doen, maar tijdens de winterperiode schakelen we tijdelijk naar een tweewekelijkse frequentie over.

Op woensdagmiddag en zaterdagochtend staat er een grote groep vrijwilligers klaar om onze kramen op te bouwen en alle groenten klaar te zetten. Hierbij registreren we hoeveel leden er langskomen en houden we bij wat we uitgeven. Deze informatie wordt, samen met de uitkomsten van een jaarlijkse enquête onder de leden, gebruikt als input voor het teeltplan van het volgende jaar.

Voor een aantal leden is het wekelijkse moment om hun groentes te halen het belangrijkste contact met onze boerderij. Wij proberen er dus altijd voor jullie te zijn als gastheer of gastvrouw. Mocht je vragen hebben, schroom niet om ze te stellen. 

Vier keer per jaar wordt er tegelijk met de wekelijkse uitgifte door de werkgroep Dierhouderij de vleesuitgifte verzorgd. Ook worden we af en toe verrast met een mooi (droog)boeket van onze leden van de bloementuin.

Binnenkort hopen we dat onze boomgaard ook zoveel fruit gaat leveren dat we het assortiment nog verder kunnen uitbreiden!

Herenboeren Wenumseveld - Varken

Bestuur

De samenstelling van het huidige bestuur is als volgt:

  • Interim-voorzitter: Bert Burgers
  • Secretaris: Nicole Salzmann
  • Penningmeester: Bert de Groot
  • Kandidaat-voorzitter: Arien Scholtens
  • Kandidaat-bestuurslid Communicatie en Community: Manu Busschots 

Biodiversiteit

..

Herenboeren Wenumseveld -Werkgroep inrichting terrein

Bloemen- en kruidentuin

..

Evenementen

De evenementenwerkgroep bestaat uit drie leden. Wij gaan aan de slag als er iets te vieren of te beleven is. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse oogstfeest, de borrel na de ledenvergaderingen, een biodiversiteitsfeest of een open dag. We zoeken bijvoorbeeld een geschikte plek op het terrein, organiseren dat er hapjes gemaakt worden, bestellen drankjes, versieren de feestplek en communiceren over het evenement met de leden en het bestuur. En naderhand zorgen we dat alles weer netjes opgeruimd wordt. Maar… we doen dit natuurlijk niet alleen! Het is net als met de andere activiteiten op de boerderij: we bereiken de mooiste dingen als we het met z’n allen doen. Als daar wat sturing van onze kant bij is, dan is dat alleen maar fijn. 

Herenboeren Wenumseveld - communicatie
Herenboeren Wenumseveld - werkgroep uitgifte

Educatie

De afgelopen jaren hebben we steeds meer aandacht besteed aan educatie. Niet alleen willen we de kinderen van onze leden actief betrekken, maar ook willen we openstaan voor groepen van buiten die interesse hebben in onze boerderij. We delen onze visie, waarden en avonturen graag. Zo hopen we zelf bij te leren, en ook anderen te inspireren. In 2024 hebben we ter ondersteuning van ons verhaal negen educatieve borden ontwikkeld die op ons land staan. 

We nodigen scholen, de scouting en andere verenigingen van harte uit om bij ons aan te kloppen. Samen kijken we dan of een bezoekje mogelijk is.

Voor de kinderen van onze leden organiseren we regelmatig op zaterdag activiteiten rondom een bepaald thema, zoals onze varkens of het leven in de bodem.

Herenboeren Wenumseveld - Tuinbouw

Boomgaard

..