Veelgestelde vragen
Omdat we misschien nog niet op alle individuele vragen een exact antwoord kunnen geven, hebben we hiernaast veel gestelde vragen en de antwoorden op een rijtje gezet. De lijst wordt regelmatig van een update voorzien.
Veelgestelde vragen
Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 230 huishoudens is eigenaar. Samen hebben de leden boeren in dienst die helpen bij het produceren van voedsel. Denk daarbij aan groenten, fruit, kruiden, aardappelen, uien en (voor wie wil) vlees van koeien en varkens. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen.
Met de eenmalige inleg van 2.000 euro per huishouden, wordt de oprichting van de boerderij betaald. Denk daarbij aan het aanbrengen van irrigatie, hekken, hokken, rasters, eventuele bodemverbetering en de aanplant van bomen, struiken of de aanleg van paden. De jaarlijkse kosten worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Bij jaarlijkse kosten kun je denken aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boeren, en mechanisatie. Elk lid neemt voor 1 tot 5 monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie. Wanneer je stopt als herenboer, kun je je certificaat overdragen en krijg je de eenmalige inleg weer terug.
De bodem van de Herenboerderij bepaalt wat er in technische zin aan groenten en fruit verbouwd kan worden. Maar het zijn de bodem, de beschikbare hulp op het veld en de wensen van de Herenboeren, die bepalen wat er daadwerkelijk op die grond verbouwd gaat worden en welke dieren er gehouden worden. Er worden ongeveer 50 soorten groenten verbouwd, er staan appel-, peren- en pruimenbomen en er lopen varkens en runderen voor vlees. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee.
Het teeltplan wordt zo gemaakt, dat er elke week gemiddeld vijf soorten groenten zijn. In de zomer is dat vaak nog meer. De komende jaren krijgen we naar verwachting steeds meer fruit. Afhankelijk van de kudde en welke dieren slachtrijp zijn, wordt er in wisselende samenstelling rund- en varkensvlees aangeboden aan de Herenboeren die ook vlees afnemen.
Meedoen betekent dat je als huishouden lid word van de coöperatie en eenmalig 2.000 euro inlegt. De kosten die de boerderij maakt, worden gezamenlijk betaald. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de begroting die in de algemene ledenvergadering is vastgesteld en het aantal ‘monden’ dat je afneemt.
Door 2.000 euro in te leggen, word je voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij.
De eenmalige investering maakt de oprichting van een kleinschalige, professionele boerderij mogelijk. Het geld is nodig om zaken als hekken, hokken en watervoorziening te realiseren. De grond waarop we boeren, zal gepacht worden.
Na enige tijd moet de boerderij zichzelf kunnen bedruipen. De Herenboerderij heeft geen winstoogmerk. Houden we toch geld over, dan kunnen de leden besluiten te investeren, of de contributie te verlagen.
In termijnen
Voor mensen die niet in staat zijn de 2.000 euro ineens te betalen, kan de coöperatie besluiten tot invoering van betaling in termijnen. Zo wordt de eenmalige investering uitgesmeerd over een periode van twee jaar.
Antwoord op vragen van de leden
Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen van de leden.
De tijden voor het ophalen van de groentes en eieren zijn:
- Woensdag 15:00-17:00 uur
- Zaterdag 10:00-12:00 uur
In verband met het oogsten en klaarzetten van de groentes stellen wij het op prijs als je zoveel mogelijk op de door jou aangegeven dag komt. Eenmalig of permanent wisselen kan altijd. In dat geval graag even een mailtje naar uitgifte.wenumseveld@
1. vrijdag 24-01-2025
2. dinsdag 25-02-2025
3. dinsdag 25-03-2025
4. vrijdag 25-04-2025
5. maandag 26-05-2025
6. woensdag 25-06-2025
7. vrijdag 25-07-2025
8. maandag 25-08-2025
9. donderdag 25-09-2025
10. vrijdag 24-10-2025
11. dinsdag 25-11-2025
12. dinsdag 23-12-2025
In wisselende samenstelling ontvang je bij de 3-maandelijkse uitgifte van het vlees stukken rund- en varkensvlees. Deze bevatten een combinatie van onderstaande stukken, afhankelijk van het aanbod.
Uitsnijlijst Rund: | Uitsnijslijst Varken: |
Rundersaucijs | Varkenssaucijs |
Rundergehakt | Schouderkarbonade |
Hamburger | Ribkarbonade |
Kogelbiefstuk | Spekblokjes |
Haasbiefstuk | Spek lap |
Hollandse biefstuk | Schnitzel ongepaneerd |
Entrecote | Procureur |
Braadvlees | Hamlap |
Stooflap | HOH-gehakt |
Baklap | |
Riblap | |
Sucadelap | |
Haché |